Noen synes det er litt kjedelig med boligblokker hvor byggestilen allerede er bestemt, men det er bare de med svært godt budsjett som kan få seg et arkitekttegnet hus. Noen tar seg av arkitekturen selv for å gi huset et så personlig preg som mulig, men det er også mulig å leie arkitekter til å gjøre jobben for seg.

Arkitektur er noe som interesserer svært mange, og derfor deles det ut arkitekturpriser verden over. Dette gjelder både for eneboliger, skyskrapere og kontorbygg for å nevne noen eksempler, og det finnes selvsagt priser i Norge også for best arkitektur. Her er det snakk om Oslo bys arkitekturpris, som ble opprettet i år 2000 av Oslo bystyre.

Selve prisen ble først delt ut to år senere, og alle typer byggverk kan være med i konkurransen. Hensikten med prisen er å skape oppmerksomhet rundt stilfull arkitektur som bare er med på å forskjønne bybildet, og mange synes dette er et svært flott initiativ som er blitt gjort. Dette gjør også at flere gjør seg litt mer anstrengelser for å lage stilfull arkitektur som bare vil berike mangfoldet i en by, for ikke å snakke om når det gjelder estetikken.

Heder og ære for vinneren

Arkitekten som vinner prisen, får et beløp på 50 000 kroner, og prisen er en fin blankett som festes til byggverket. Alle som er nominert får et diplom så ingen skal føle seg oversett, og det er Rådet for byarkitektur som velger ut kandidatene.

I 2017 var det tre finalister som var med og konkurrerte, nemlig boligbygget i Dalsveien 40B–C i Slemdal, Sentralen kulturhus i Oslo bysentrum, og Mat- og merkevarehuset på Grünerløkka. Prisutdelingen er en offentlig hendelse og dermed åpen for allmennheten, noe som gagner alle, siden mange kanksje vil begynne å interessere seg for arkitektur.