Er du interessert i arkitektur, er det mange grunner til å legge reisen til Norges land og rike. Høsten 2015 kom den belgiske avisen De Tid opp med en liste over de 100 mest interessante bygningene i verden. På listen finner vi blant annet Operahuset i Oslo!

Operahuset i Bjørvika – som et isflak ved fjorden

Lander du først på norsk jord, bør Operahuset beliggende i Bjørvika i Oslo være blant severdighetene du besøker. Det vakre Operahuset ble bygget over en periode på ca. 5 år fra 2003 til 2009 av arkitektkontoret Snøhetta, og det har vunnet flere priser. Taket, som er av marmor, er åpent for ferdsel, og fra avstand likner det et isfjell som stiger opp fra fjorden. Du kan også gå over det store glassvinduet og nyte utsikten over det tidligere Christiania by, som Oslo het før.

Svensk arkitektur i hovedstaden 
4113331-norwegian-parliament-storting-oslo

Siden du først er i hovedstaden, bør også kongens slott, Stortinget, Nasjonaltheatret og Rådhuset ligge på listen over kjente bygninger. Spaser nedover Karl Johans gate og stopp opp ved Stortinget. Det ble i 1856 bestemt at det skulle arrangeres en arkitektkonkurranse over nytt Storting. Det tok flere tiår før den endelige utformingen ble bestemt. Den svenske arkitektstudenten Langlet vant konkurransen, og i dag kan du også finne andre byggverk som han står bak, som Drammens teater og Drammen børs, Nissens pigeskole, rådhuset i Fredrikstad samt en rekke bolighus. Hans bidrag til Stortinget i arkitektkonkurransen fascinerte dommerpanelet og ga oss dagens stortingsbygning i gul tegl med sokkel og detaljer i lysegrå granitt. Stilartene er preget av Langlets forhold til Italia og Frankrike, og sammenlignet med de andre forslagene i konkurransen er dagens stortingssal plassert «ut mot verden”.

Dansk arkitektur i hovedstaden

Den kongelige residensen ligger på Bellevuehøyden i enden av Karl Johans gate. Kongefamilien har residenser i de fleste storbyene i Norge, der selve slottet er den største og ett av landets viktigste enkeltbygg og et viktig symbol etter at Grunnloven ble skrevet i 1814. Byggearbeidet startet i 1824, og året etter la kong Karl Johan ned grunnsteinen. Kong Oscar l innviet dagens slott i 1849. Selve slottsarkitektene var flere, men hovedsaklig var det danske Hans Ditlev Franciscus Linstow. Selve anlegget utendørs er trefløyet i nyklassisk stil med tre etasjer, oppført av pusset teglstein.

Gotisk stil i Trondheim

Er du først i Trondheims trakter, kommer du ikke vekk fra verdens nordligste katedral, Nidarosdomen. Helligdomen ble påbegynt i året 1070, og det heter seg at den er bygget over kong Olav den helliges grav. Byggherre fra 1160 var erkebiskop Eystein Erlandssson. Erlandssons største inspirasjon fant han ved sitt besøk til det gotiske korbygget til Canterbury-katedralen i England, en viktig begivenhet for Nidarosdomens videre arkitektur. Vestfronten ble laget av biskop Sigurd Eindrideson i 1248, og etterpå ble skipet reist opp i en storslagen høygotikk. De fleste glassmaleriene kom på plass i 1908–1934 av kunstneren Gabriel Kielland, og er særdeles inspirert av hans studier i franske Chartres og Bourges. Under arkeologiske utgravninger i Erkebispegården er det imidlertid funnet bevis på at Nidarosdomen også hadde glassmalerier under middelalderen.